Jak schudnąć po 40stce
Dodatkowe kilogramy są ogromną zmorą społeczeństwa po 40 roku życia. Czy w naszym życiu jest faktycznie taki moment, po którego przekroczeniu, zrzucenie wagi staje się wyjątkowo trudne? Zobacz czy mimo swojego dojrzałego wieku, możesz znów cieszyć się świetna formą i szczupłą sylwetką.
Z wiekiem zmniejsza się podstawowa przemiana materii. To tez wpływa na efekt i tempo naszego chudnięcia. Zazwyczaj jest to okres w życiu człowieka, w którym widzisz ze pomimo stosowania się do zasad prawidłowego żywienia Twoja waga nie spada a nawet wzrasta. Co się zmienia z wiekiem i jak sobie z tym radzić?
Uwzględnij przemianę materii
Szczupłą sylwetkę możesz mieć w każdym wieku jednak zmienia się droga do jej osiągnięcia. Z upływem lat tempo przemiany materii zwalnia, nie można tego zmienić jest to naturalny proces fizjologiczny.
W wieku tym zapotrzebowanie energetyczne jest niższe.
Nie dotyczy to podaży witamin i składników mineralnych! W tym wypadku musisz pamiętać o ich zwiększeniu!
Odpowiednia podaży białka, składników mineralnych jak np. magnez i cynk oraz witamin jest ważna dla odbudowy zużytych tkanek.
Witaminy antyoksydacyjne C, E, BETAKROTEN, oraz flawonoidy hamują procesy starzenia i zapobiegają chorobom nowotworowym.
Dlatego tez nie jest to dobry czas na eksperymentowanie z różnymi dietami zawłaszcza głodówkami lub dietami jednoskładnikowymi. Gwałtowne zmiany masy ciała przyczyniają się do ryzyka zawału serca i udaru mózgu!!!
W przypadku kobiet jest to czas w którym zachodzą duże zmiany w ich organizmie. U Pań wchodzących w okres menopauzy zmienia się ich gospodarka hormonalna. Zmniejsza się stężenie estrogenów, które mają działanie ochronne na układ krążenia.
Wtedy też powinnaś pamiętać o wzbogaceniu diety w fito estrogeny. Są to organiczne związki zawarte w roślinach, które wykazują podobne działanie do estrogenów. Łagodzą objawy występujące w okresie menopauzy takie jak uderzenia gorąca, zaburzenia snu, napady płaczu, niepokój, stany depresyjne zawroty i bóle głowy, nerwowość. Głównym źródłem tych związków jest soja. Nie dotyczy to jednak mężczyzn.
Na talerzu 40 latka nie powinno również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w rybach, olejach roślinnych czy awokado.
Dieta osoby po 40 roku życia powinna zawierać odpowiednie ilości białka, magnezu, cynku, witamin antyoksydacyjnych.
Kobiety, które borykają się z objawami menopauzy włączyć muszą do swojego jadłospisu produkty bogate w fitoestrogeny.
Nie poddawaj się gdy w tym wieku walczysz z nadmiarem kilogramów. Przemianą materii jest zmniejszona jednak spadki są możliwe do osiągnięcia!!!!