Osteoporoza

DZIASIAJ SKUPIMY SIĘ NA OSTEOPOROZIE. ZAPEWNE WIĘKSZOŚĆ Z WAS KOJARZY TĘ JEDNOSTKĘ CHOROBOWĄ Z NIEDOBOREM WAPNIA I ZE ZŁAMANIEM KOŚCI. NIE KAŻDY ZDAJE SOBIE SPRAWĘ JAK ISOTNĄ ROLĘ W JEJ ZAPOBIEGANIU ODGRYWA DIETA DLATEGO TEŻ, RAZEM Z PANIĄ DIETETYK POROZMAWIAMY O NIEJ JAKO - CHOROBIE DIETZALEŻNEJ.

MOŻEMY SPOTKAĆ SIĘ ZE STWIERDZENIEM, ŻE OSTEOPOROZA NALEŻY DO CHORÓB TYPOWO KOBIECYCH. CZY TO PRAWDA? I CZYM TO JEST UWARUNKOWANE?

 

 

Faktycznie często słyszy się takie określenie. Spowodowane jest to częstszym zachorowaniem kobiet na tę chorobę. Szacuje się że choruje na nią co trzecia kobieta po menopauzie. U kobiet 50-letnich ryzyko wystąpienia złamania kości w wyniku osteoporozy wynosi do końca życia około 40%, natomiast u mężczyzn 13–22%.

CZYLI JAK WIDZIMY NIE TYLKO KOBIETY ZMAGAJĄ SIĘ Z TĄ CHOROBOM.

JAK MOŻEMY W PEŁNI ZDEFINIOWAĆ OSTEOPOROZĘ?

Osteoporoza jest chorobą szkieletu prowadzącą do złamań kości, które mogą wystąpić nawet po niewielkim urazie. Złamania wynikają ze zmniejszenia gęstości mineralnej kości i zaburzeń jej struktury. Możemy podzielić ją na osteoporozę pierwotną lub wtórną. Częściej jednak występuje postać pierwotna spowodowana starzeniem się układu szkieletowego. Nieraz do jej rozpoznania dochodzi dopiero po złamaniu, gdyż osteoporoza nie daje żadnych zauważalnych objawów.

CZYLI ROZUMIEM, ŻE NAJBARDZIEJ NARAŻONE SĄ OSOBY STARSZE?

Tak, głównie dotyczy ona osób w podeszłym wieku.

Istnieją jednak czynniki, które warunkują rozwój tej choroby. Genetyczne (predyspozycja rodzinna), stan prokreacyjny (niedobór hormonów płciowych), czynniki związane z odżywianiem i stylem życia:

niska podaż wapnia, witaminy D, niedożywienie BMI < 18

nadużywanie alkoholu

mała aktywność fizyczna

W TAKIM RAZIE CZY MOŻNA UCHRONIĆ SIĘ PRZED JEJ WYSTĄPIENIEM?

Dzięki odpowiedniemu działaniu możemy zahamować rozwój choroby a nawet jej zapobiec.

Niezbędnym składnikiem kości jest wapń, dlatego też musisz pamiętać o odpowiedniej jego podaży. Największy jego udział pochodzi z mleka i jego przetworów. Produktem bogatym w wapń jest żółty ser. To jednak nie jest wszystko na co musisz zwracać uwagę przy odpowiedniej zawartości tego pierwiastka.

W naszej diecie mogą pojawić się takie produkty, które upośledzają wchłanianie wapnia m.in. kwas fitynowy (otręby pszenne) czy kwas szczawiowy obecny w kawie, oczywiście spożywane w dużych ilościach.

Kolejnym ważnym elementem jest witamina D, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia wapnia w organizmie.

WITAMINA D BYŁA OMAWIANA W OSOBNYM FILMIKU TAKŻE, JEŚLI KTOŚ NIE WIDZIAŁ ZACHĘCAMY DO JEGO OBEJRZENIA.

Dla przypomnienia witamina ta znajduje się w tranie, tłustych rybach morskich czy produktach mlecznych.

Kolejny czynnik to prawidłowa ilość fosforu, która wpływa na stężenie wapnia w ustroju. Znaczne jego ilości znajdują się w mięsie i wędlinach, serach podpuszczkowych dojrzewających – tzw. żółtych, serach topionych, produktach zbożowych.

Wcześniej wymienione składniki są konieczne w prewencji osteoporozy. Warto jednak nadmienić że istotną rolę odgrywa także m.in. podaż witaminy C, K, Mg, sodu.

WCZEŚNIEJ WSPOMNIAŁAŚ ŻE ZARÓWNO SPOŻYWANIE ALKOHOLU JAK I MAŁA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA PRZYŚPIESZA ROZWÓJ TEJ CHOROBY.

Nadużywanie alkoholu prowadzi do uszkodzenia wątroby, niedożywienia, zmniejszenia stężenia witaminy D i wapnia oraz przyspieszonego niszczenia kości.

Ruch zaś wzmacnia i uodparnia kości przed złamaniem , dlatego też zalecany jest ok 30 min wysiłek o umiarkowanej aktywności fizycznej.

MYŚLĘ ZE UDOWODNIŁYŚMY ŻE DIETA OGRYWA ISTOTNĄ ROLĘ W PREWENCJI I LECZENIU OSTEOPOROZY, DLATEGO ZWRACAJMY UWAGĘ NA TO CO ZNAJDUJE SIĘ NA NASZYCH TALERZACH.